Rafter

Tensegrity

Tensegrity

Ordet tensegrity bruges i forbindelse med mange ting. Som spejder kan det bruges som konstruktionsprincip, og man kan tænke det ind i sine konstruktioner, når der pioneres med rafter.

 

Skal man udfordre sig selv med sin pionering. Så er der et spændende koncept man kan designe ud fra. konceptet hedder Tensegrity. Tensegrity er sammenlægning af to ord; tensional (spænding) og intregrity (integritet) Oversat til pionering handler det om at bruge reb som et stabilt element når man designer og konstruerer. Vi bruger reb til at binde rafterne sammen med, men skal vi bruge rebet som et stabilt element i vores pionering, så skal rebet være spændt ud mellem to faste elementer. I vores tilfælde to eller flere rafter og rebet skal fastholde sin spænding!

Et eksempel på tensegrity er det svævende bord:

En rafteudgave af det svævende bord, kan konstrueres af to identiske halvdele!

Tensegrity med rafter

Det er selvfølgelig oplagt at man også prøver at lave det umulige bord, eller det svævende bord, som det også hedder. Her er det oplagt at man bruger meget tynde rafter, eller spejderstave til at konstruere bordet med. Hvis man benytter modellen oven over, så er det vigtigt at de to halvdele er ens konstrueret og ophængspunktet er i midten af konstruktionen.

Her ses en model. De røde streger er reb. Hvor overdelen hænger i rebet i midten og stabiliseres af de to andre reb. Så længe strukturen ikke påvirkes fysisk og de tre reb er spændt ud er strukturen stabil.

For at overfører princippet pionering, så kræver det man er opmærksom på flere faktorer. Rafterne skal gerne være af samme beskaffenhed. Man skal være opmærksom på matematikken. Rebene der anvendes, skal ikke kunne give sig.

Pionerings projekt: Indgangsportal

Tensegrity, sugerør.

Konstruktionen kan ligeledes laves af sugerør og elastikker. Det kan være en god finmotorisk udfordring. Samtidigt giver der deltagerne en god praktisk fornemmelse af hvad det er de laver.

Tensegrity

Til projektet skal der bruges 6 rafter

2 rafter på 5 meter

4 rafter på 2,2 meter

24 Reb.

De 4 meter skal være meget ens i diameter og vægt.

I hver af de 4 meters rafter, laves der huller til dyvler. Dyblerne skal sidde med 2 meters mellemrum. Her er matematikken vigtig.

Tensegrity

Model. Dyvler, der er monteret i huller, som er boret gennem rafterne.

De 2 rafter på 5 meter graves lodret i jorden med 1 meters mellemrum. Der sættes ligeledes dyvler i disse to rafter. Den første dyvel sættes 10cm fra toppen. Den anden 2 meter under den første dyvel. Igen er det vigtigt med matematikken.

Rebene skal ligeledes laves på et fiksmål. Det kan gøres ved at splejse faste øjer i hver ende af rebene.

Da vi arbejder med naturmaterialer, så vil der altid være lidt slør i målene idet rafterne vil have en lille variation i deres diameter og rebene vil kunne give sig lidt.

Rebenes længde skal være to meter fra midten af raften/øjet til midten af raften/øjet.

Har man produceret rafterne med dyvlerne i og rebene, så kan konstruktionen samles som et samlesæt.

Rejs de to lodrette ben op og monter de 4 rafter med jeres reb. Rafterne monteres fra toppen og ned.

Tensegrity

Der findes mange spændende konstruktioner lavet ud fra dette konstruktionsprincip. Og matematikken til mange af projekterne kan ligeledes findes på nettet.

Tip: Lad være med at lave de to lodrette rafter så høje første gang i laver konstruktionen, hvis I forsøger jer med dette projekt. Der er mange faldgrupper, og der er stor sandsynlighed for at det første forsøg på at opstille konstruktionen ikke er 100%. Med kortere lodrette rafter, så kan I stå på jorden og samle, stramme og efterspænde konstruktionen uden i skal op på stiger og lignende.

God fornøjelse

Deltagerantal:

Materialer: Rafter, reb, bor, spadebor, en regning med mål.

Sted: Ude.