Temaet Ild

Forstå dit bål!

Har du brændt dit snobrød på for 3. gang, så mangler du sikkert en grundlæggende survivalskill.

Evnen til at forstå dit bål!

Mor bager ikke boller i ovnen ved 600 grader, hvorfor prøver du så igen og igen at bage et snobrød i et bål ved disse temperaturer?

Flammernes farver indikerer hvad temperaturerne er I dit bål!

Mørkerød - Du vil typisk se disse på langsomt brændende gløder, efter at hovedbranden er død. Denne farve udsender temperaturer mellem 500 og 700 grader. 

Bleg eller ulmende-rød - Denne farve er typisk for de fleste lejrbål, indtil de virkelig begynder at brænde lyst. blege røde flammer eller gløder er omkring 600 til 800 grader. 

lysende Rød - Når din ild brænder mere intenst, bliver gløderne lysere og lysere. Når flammerne når dette stadium, er de omkring 800 til 1000 grader. 

Orange - omkring 1000 grader. Interessant nok er flammerne selv varmere end kernetemperaturen. Dette sker, fordi ilden brænder luften og andre gasser, der udsendes fra dit brændstof (dvs. træ) .

Lysende orange flammer er mellem 1000 til 1200 grader. 

Lysegul - Normalt er flammernes spidser lyse gule, og de er den varmeste del af ilden. Disse flammer når temperaturer på 1200 til 1400 grader. 

Hvide flammer - Det er ret sjældent at få en ild varm nok til at se hvide flammer. Men hvis du bygger et stort bål, er det muligt. På dette stadium er flammerne 1400 til 1600 grader.

Blå - Blå flammer opstår ofte, når man brænder naturgas, fordi der er mere ilt i blandingen, så flammen brænder lysere. Da lejrbål ikke har så meget ilt i forbrændingen, er de typisk ikke blå. Disse blå flammer brænder imidlertid mellem 1450 til 1650 grader. 

 

Flammernes farver fortæller os om temperaturen i bålet. Det er derfor vi laver mad på glødebål. Her er gløderne mørkerøde og der er ingen eller få synlige flammer. I glødebålet kommer temperaturen langt nok ned til at vi ikke brænder alt på. Men stadigt er bålet for varmt til at bage et brød på, som ikke er i nogen form for indpakning, ligesom dit snobrød.

Man skal stadig finde stedet ved dit bål som har temperaturen på omkring de 180 - 2000c som i mors ovn.

For at finde stedet ved dit bål hvor der er en passende temperatur, så kan man bruge håndtesten.

Håndtesten:

Håndtesten handler simpelthen om, hvor lang tid du kan holde din hånd i varmen, der stråler fra bålet. Denne tid kan du så omsætte til en temperatur.

Mindre end 1 sekund: 0ver 300 grader.

1 - 2 sekunder: 200 – 300grader

3 - 4 sekunder: 180 – 200grader

5 – 7 sekunder: 150 – 180

Det er så simpelt.

Pas på! Pas på ikke at brænde dig selv, mens du udfører denne temperaturtest.

 

PS: Mor bager brød ved ca. 180 grader, og jeg skulle hilse fra dine sorte skumfiduser og sige, at sukker smelter ved ca. 160 grader.