Anderledes små Spil 

Disse små spil kræver nødvendigvis ingen materialer. Spillene er ligeledes baseret på få simple regler.

Klinke

At klinke er et meget gammelt primitivt spil, som findes i mange afskygninger og i mange kulturer.

Spillet spilles typisk af to, men gerne flere deltagere.
Hver spiller har deres egne kastesten. kastestenene kan være sten, kugler, glasperler, knapper eller hvad der nu de vælger at spilles med.

Spillet spilles op af en mur, ofte indenfor et aftalt område på ca.  1x1 meter.
Hver kastesten kastes op af muren, hvorefter kastestenene skal lande i spilområdet så tæt på "udlæggeren" som muligt

Udlæggeren kan ligeledes være en Sten, kugle, knap osv. Udlæggeren skal blot være let genkendelig og ikke ligne nogle af deltagernes kastesten.

En deltager starter med at kaste udlæggeren ud. Den skal først ramme muren for derefter at lande i spilområdet. derefter skiftes deltagerne til at kaste en af deres kastestensten op ad muren for derefter at få den til at lande i spilområdet. Det gælder om at kommer nærmest ”udlæggeren”.

Spillet spilles i runder, hvor alle kaster en sten ad gangen. Den deltager der kommer tættest på "udlæggeren" i hver runde vinder de andres kastesten. vinderen fjerner rundens kastesten. og en ny runde starter.
Vinderen skal kaste "udlæggeren" ud på ny efter hver runde.
Vinderen er den der har alle kastestenene til sidst.

Alternative lege med kugler

"til streg"
Deltagerne skal trille sin kugle fra den ene bordende, så tæt op til den anden bordende. Den kommer så tæt på den anden ende som muligt vinder den kugle som ligger længst væk.
Triller man kuglen ud over bordkanten er den tabt.
Hvis der er flere end to spillere vinder den som ligger tættest på bordkanten de andres kugler.

Tomandsklink:
Deltagerne triller på skift en kugle ud på en spilleplade og skal forsøge at ramme de andre spilleres kugler, som man vinder hvis det lykkes. hvis det lykkedes, fjerner man den kugle man kastede med samt den/de man ramte. 

Spillepladen måler ca. 40 X 80

Deltagerantal: minimum 2

Materialer: 5 - 10 kastesten pr. deltager og en "udlægger"

Klunse

Når der klunses, får hver deltager udleveret 5 tændstikker, småsten eller knapper. Fem små ting der kan gemmes i hånden.
Legen leges ved at deltagerne tager et antal af deres småting og gemmer dem i den ene hånd. Hånden stikker de frem mod de andre deltagere. Deltagerne gætter efter tur, hvor mange ting, der er i alt i deltagernes fremstrakte hænder.
Den der gætter rigtigt eller kommer, tættest på har vundet og må lægge en tændstik til side.
Den der først har lagt alle sine tændstikker til side har vundet.

Deltagerantal:

3 - 6 Deltagere er passende.

Materialer:

5 lille ting pr deltager. Tændstikker er velegnede.

Mønt

To deltagere spiller mod hinanden. De skal stå over for hinanden, med et lille bord imellem sig. Bordet skal have en glat overflade.

Bordet skal være inddelt i to banehalvdele med en midterlinje. På hver banehalvdel, langs bordenderne skal der markeres et felt, der er ca. to cm bredt. dette er målfelter, som tilhører spilleren i den anden bordende.

Hver deltager får ti mønter. Deltagerens mønter skal placeres deres banehalvdel. En deltager starter med at skyde en af mønterne ned i sit målfelt langs bordkanten bag den anden deltagers banehalvdel.

Skyder han for kort og ender mønten på den anden deltagers banehalvdel. så må den anden deltager skyde med mønten når han ønsker, mønten bliver liggende hvor den stopper

skyder deltageren mønten ned over den andens banehalvdel, så den ender i hans målfelt, så har han vundet mønten og han fjerner den fra bordpladen.

skyder deltageren mønten ud over bordkanten, så vinder den anden deltager mønten.

 

Deltagerantal:

2.

Materialer:

Minimum 10 mønter til hver deltager. et bord med en glat overflade.

3D Puslespil

Deltagerne skal samle et puslespil.
Holdet eller hver deltager får udleveret et æble eller en stor bagekartoffel, som er skåret i forskelligt størrelse stykker. Mellem 5 og 10 stykker pr æble er egnet.
Deltagerne skal nu ved hjælp af tandstikker samle æblet, så det bliver et helt æble igen. Deltagerne kan også lave disse 3d æblepuslespil til hinanden.

Variation: Trylleæble.

En klassiker er at lave et trylleæble! Det er et æble som er skåret efter et bestemt mønster, så det kan deles i to dele. Lad deltagerne følge instruktionen og se om de kan lave deres eget trylleæble:

 

Fremgangsmåde:

Lav disse seks snit, med en kniv, i et æble. Alle snittene skal "mødes" i æblets midte. Æblets to halvdele skal nu kunne skilles ad.

Variation: Vandmelon.

Vil man bruge legen til de lidt større børn, så kan man udhule en vandmelon og lave brikker af skallen. Vandmelonen samles ligeledes med tandstikker.

Materialer: Vandmelon, tandstikker og en kniv.

Variation: Brændeknude.

Tag et stort stykke brænde. Brændestykket skal være knastfrit og gerne af løvtræ. Huk eller sav brændestykket i mindre stykker. "brændestykkerne" indgår nu som brikker i et puslespil, hvor det gælder om at samle "brændestykket" igen. Brug evt. et stykke snor til at holde sammen på puslespillets.

Materialer: Et stykke brænde, som er delt i mindre stykker!

Deltagerantal:

Små hold af 3 - 7 persienner. Hver deltager kan evt. lave sit eget lille puslespil.