Samarbejde
Den flyvende heliumstang
Heliumstangen er en simpel gruppeøvelse, men velegnet til at lære noget grundliggende om gruppedynamik, samarbejde og kommunikation i små og mellemstore grupper.
Deltagerne stiller sig i to rækker over for hinanden.
Der fremvises nu en heliumstang.
Et meget let rør der er lukket i begge ender. Røret er næsten svævende da det indeholder helium.
Alle deltagere skal holde deres arme udstrakt foran sig og pege med deres pegefingre mod den række af deltagere de står overfor.
Heliumstangen lægges nu ned på alle deltagernes fingre.
deltagerne må kun røre heliumstangen med oversiden af deres ene pegefinger
Deltagerne skal tilpasse deres fingers højder indtil heliumstangen ligger vandret og alles pegefingre rører og holder pinden.
Derefter forklares at opgaven er, at sænke Heliumstangen ned til jorden.
Hagen er at: alle deltagernes fingre skal være i kontakt med Heliumstangen på alle tidspunkter. Deltagerne må ikke røre heliumstaven med andet end deres pegefinger. Klemme eller gribes stangen i ikke er tilladt - den skal kun hvile på toppen af fingrene. Kun instruktøren må tage stangen selv.
Forklar gruppen grundigt, at hvis nogens finger fanges i ikke rører heliumstaven vil opgaven blive genstartet.
Lad derefter opgaven begynde …
Bemærk: Oftest har heliumstaven i starten en underlig vane med at "flyve op" i stedet for at komme ned mod jorden som opgaven lyder. Det vil ofte forvirre en del af deltagerne.
Hvis gruppen giver op. er det en god ide at stoppe øvelsen og lade gruppen ligge en strategi inden de genoptager øvelsen.
Hvis en gruppe er særligt hurtigt, bør man være opmærksom på om hvorvidt alle på holdet rører heliumstangen. Sørg også for deltagere sænke stangen hele vejen ned på jorden.
For at få succes er gruppen nødt til at falde til ro, koncentrere, og meget langsomt, tålmodigt sænke Heliumstaven - lettere sagt end gjort.
Hvordan
Staven indeholder naturligvis ikke helium. Det fortælles selvfølgelig ikke til deltagerne. Derfor er det vigtigt at en eller flere af gruppens deltagere ikke løfter staven alene. Det er en fordel for instruktøren at bibeholde illusionen om at staven er næsten svævende af sig selv. Derfor skal det anvendte rør være lukket i enderne og være så let som muligt. Hemmeligheden ved det svævende rør er, at det kollektive opadgående pres skabt af alle deltagernes fingre har en tendens til at være større end vægten af heliumstokken. Som følge heraf er, at desto mere en gruppe prøver, jo mere er pinden tendens til at "flyve" opad.
Evaluering:
Hvad var den første reaktion af gruppen?
Hvor godt håndterede gruppen denne udfordring?
Hvilke færdigheder krævede det at have succes som en gruppe?
Hvilke kreative løsninger blev foreslået, og hvordan blev de modtaget?
Hvad ville en udenforstående iagttager have set som styrker og svagheder i gruppen?
Hvilke roller har folk spillet - arbejdsfordeling?
Hvad har hvert gruppemedlem lære om ham / hende selv som individ?
Hvilke andre situationer (f. eks, i skolen, hjemme eller arbejde) er som den gruppeøvelse?
Deltagerantal: 3 - 7
Materialer: En teltstang eller lignende
Sted:
Andre navne for legen: Den flyvende teltstang.